Acoperișul unei case este precum un scut în fața tuturor fenomenelor naturale, care o protejează de orice intemperii.

În general, acoperișul reprezintă aproximativ 40% din aspectul exterior al unei case obișnuite și de aceea joacă un rol foarte important din punct de vedere estetic. Dacă doriți să vă schimbați acoperișul în viitorul apropiat, probabil că vă întrebați care este cel mai potrivit pentru locuința dumneavoastră. În continuare, voi prezenta câteva sfaturi utile:

Ce factori trebuie să aveți în vedere

Înainte de a lua decizia definitivă în privința acoperișului pe care îl veți așeza pe casă, trebuie să vă puneți niște întrebări atât dumneavoastră înșivă, cât și firmei sau contractorului care urmează să îl monteze. În primul rând, trebuie să știți durata de viață a acoperișului.

Dacă veți opta pentru o variantă mai ieftină de acoperiș, va rezista undeva la aproximativ 10 ani, plus minus doi ani. Cel mai probabil veți dori ceva mai durabil, cel mai recomandat material din acest punct de vedere fiind țigla metalică (cu o durată de viață triplă, de cel puțin 30 de ani). Chiar dacă în primă fază pare că economisești bani, investind într-un acoperiș de țiglă metalică economisești bani pe termen lung – montajul acoperișului, mentenanța și stresul nu sunt niște aspecte pe care să le treceți cu vederea. Dimpotrivă, la o analiză mai profundă, veți observa că alegerea ar trebui să fie foarte bine calculată.

În al doilea rând, trebuie să vă gândiți la greutatea acoperișului. Dacă cel la care v-ați gândit este prea greu pentru structura de rezistență a casei, trebuie să reanalizați. Nu vă doriți, totuși, să o dărâmați! Alegeți soluția cea mai bună în concordanță cu resursele disponibile – puteți cere, eventual, sfatul unui arhitect sau al unui inginer constructor!

Un al treilea factor ar trebui să fie prețul. Fixați-vă un buget pentru înlocuirea acoperișului și căutați cele mai bune oferte pentru banii de care dispuneți. Asigurați-vă că alegerea pe care o faceți rămâne în limitele bugetului dumneavoastră!

Țineți cont de aspectul exterior al casei

Există unele acoperișuri care se potrivesc mai bine aspectului casei dumneavoastră decât altele. Este echivalent cu a merge la cumpărături: unele haine vor arăta minunat pe manechine dar atunci când le veți încerca, veți observa că nu se potrivesc liniilor corpului dumneavoastră. Dacă acoperișul nu completează și nu pune în valoare stilul casei, va trebui să alegeți ceva complet diferit. Nu vă descurajați, totuși! Există cu siguranță modele și culori potrivite casei dumneavoastră, iar firmele specializate vă vor ajuta să alegeți varianta cea mai bună!

Garanții

Dacă ați trecut prin experiența schimbării acoperișuli, probabil că sunteți familiarizat cu garanțiile. În cazul acoperișurilor, există două tipuri de garanții.

În primul rând, există garanția producătorului. Aceasta acoperă orice problemă cu materialul.

În al doilea rând, există garanția emisă de firma contractoare, pentru înlocuirea acoperișului în cazul eventualelor probleme apărute în timpul montării. Citiți cu atenție fiecare garanție pentru a afla ce acoperă. Fiecare firmă are politicile proprii, de aceea aceste aspecte pot varia de la un contractor la altul.

Nu uita de sistemul pluvial!

Sistemul pluvial al unei clădiri are rolul de a capta apa pluvială și de a o evacua spre sistemul de canalizare, cât mai departe de pereții și de temelia casei tale. În acest fel, previi infiltrarea apei în structura clădirii și producerea igrasiei, apariția dăunătorilor și deteriorarea extremităților acoperișului, unde se îmbină cu jgheaburile și burlanele.

Pentru a păstra totul într-o stare de funcționalitate cât mai bună, se recomandă curățarea sistemului pluvial de cel puțin două ori pe an!