Cu toții avem momente în viață în care ne confruntăm cu anumite probleme care ne pot
distruge echilibrul emoțional. De aceea, simțim nevoia să le împărtășim cuiva drag – unui
prieten apropiat de exemplu – care să ne ajute să gestionăm situațiile dificile. Cu toate
acestea, este posibil ca acesta să nu aibă o vedere de ansamblu asupra problemelor, nici
capacitatea de a analiza obiectiv situația, tocmai din cauza acestei apropieri dintre voi.
Psihologul este persoana care a studiat diferite teorii ani la rândul pentru a-i putea ajuta pe alții, iar statisticile efectuate de-a lungul timpului în urma ședințelor de psihoterapie întăresc acestea idee.

Iată câteva din criteriile pe care ar trebui să le ai în vedere atunci când apelezi la consiliere dacă vrei să alegi un psiholog bun:
1. Mediul. Important este ca spațiul în care se desfășoară ședințele de psihoterapie să fie bine aerisit și bine organizat. De asemenea, dacă nu te simți în regulă într-un cadru
străin, poți apela la serviciile unui psiholog la domiciliu. Astfel, te vei simți în largul
tău și vei avea o deschidere mai mare. De altfel, trebuie să știi că informațiile pe care I le vei furniza vor fi confidențiale datorită faptului că toți psihologii trebuie să respecte un cod deontologic.
2. Încredere. Un bun consilier trebuie să inspire încredere și să empatizeze într -o
anumită măsură cu pacientul. În cadrul întâlnirii cu psihoterapeutul, ai dreptul de a-i adresa întrebări care vizează profesia sa – de pildă, ce specializare are, studii, dacă este afiliat unei organizații la nivel local, european sau internațional.
3. Prețul. Unul dintre factorii la care te raportezi atunci când îți alegi un consilier, este prețul, bineînțeles. Dacă te întrebi cât costă o edință de psihoterapie în București, ar trebui să știi că prețurile diferă în funcție de competența, certificările, dar și de experiența psihologului.
4. Modul de abordare. Nu uita că relația dintre voi este una strict profesională, prin urmare, psihologul nu îți este prieten și nici nu trebuie să- ți devină prieten. De altfel, pe toată durata ședințelor, el va fi imparțial și nu te va judeca în niciun fel pentru alegerile pe care le-ai făcut. În general, fiecare consilier are în cabinetul său psihologic un birou, o canapea, fotoliu și o masă. Dar modul de abordare, felul în care lucrează cu pacienții este diferit, deoarece se utilizează tehnici distincte. Un bun psiholog caută soluțiile cele mai potrivite pentru a afla care sunt factorii emoționali care îi determină pe pacient să reacționeze într-un anumit mod. De asemenea, fiecare om are problemele sale i se raportează diferit la ele. Așadar, putem spune că suferințele nu sunt niciodată identice la doi oameni.
5. Prima impresie. Dacă în urma primei întâlniri cu psihologul, ai rămas cu senzații neplăcute sau dacă nu te-ai simțit confortabil, ar trebui să apelezi la un alt specialist în domeniu. Încăperea, felul în care raportează la tine sunt factori de care ar trebui să țiii cont atunci când alegi psihologulConștientizarea este primul pas către soluționarea problemelor cu care te confrunț I indiferent de natura acestora. Un bun psiholog te va ajuta să depășești dificultăț ile emoționale și totodată să te cunoști mai bine pe tine însu i.ț ș ș ț