Orice poveste începe cu „A fost odată…”. Lumea SEO este asemănătoare universului din povești: există personaje pozitive și personaje negative, numai că este ancorată în realitate. Pentru a-ți dezvolta afacerea în mediul online ai nevoie de implementarea unor strategii și tactici eficiente care să-ți ofere oportunitatea de a-ți crește brandul voinic.
Ce este SEO?
Putem spune că lumea SEO a apărut odată cu internetul, în anul 1991, însă conceptul s-a dezvoltat mai târziu, în zilele noastre aflându-se printre serviciile cele mai importante oferite de diverse agenții digitale din lumea marketingului. SEO este un acronim pentru SEARCH ENGINE OPTIMIZATION și reprezintă procesul de optimizare prin care este îmbunătățită vizibilitatea site-urilor pentru motoarele de căutare.
Implementarea unei campanii SEO
Dacă ești începător în acest domeniu, cel mai bine ar fi să apelezi la un specialist care să te ajute să înțelegi mai bine cum funcționează acest proces și să investești resurse financiare pentru rezultate pe termen lung. În primul rând, ai nevoie de un set de principii și reguli de bun-simț; așa cum, în povești, eroul principal este ajutat de calul fermecat sau alte viețuitoare, așa și tu ai nevoie de anumite tool-uri pentru a fi învingător. Binele învinge întotdeauna răul, remember? În primul rând, trebuie să ții cont mereu de ADN-ul brandului. Cu alte cuvinte, serviciul sau produsul pe care îl oferi consumatorilor să fie în ton cu viziunea și misiunea companiei. De pildă, dacă vinzi articole pentru pescuit, nu poți susține o pledoarie despre speciile de pești pe cale de dispariție. Cele două se bat cap în cap, potrivindu-se ca nuca în perete. În al doilea rând, creează mereu conținut relevant și de calitate pentru brandul tău. Este una dintre regulile de aur pe care trebuie să le respectăm în lumea SEO. Empatizează cu publicul-țintă. Nimănui nu îi place să piardă timpul citind informații complet irelevante și care nu au legătură cu ceea ce îi interesează.
În al treilea rând, construiește o relație sinceră, bazată pe transparență, cu consumatorii. Nu îi trata ca pe niște copii, ascunzându-le adevărul, deoarece vei obține efecte nedorite din cauza nemulțumirii acestora. În situațiile de criză, poți apela la ORM (Online Reputation Management), una dintre componentele esențiale ale procesului de branding.
Conceptul SEO este mult mai complex decât pare la prima vedere, dar poate fi înțeles la nivel basic de toată lumea. În continuare, vei afla câteva noțiuni care te pot ajuta să înțelegi cum functionează procesul de optimizare al site-urilor
Ghidul începătorului:
● Titlu – Un titlu banal nu va atrage cititori, ceea ce înseamnă că site-ul nu se va bucura de trafic. Așadar, încearcă să găsești titluri cât mai incitante și cât mai interesante pentru publicul tău.
● Keywords – probabil cea mai utilizată sintagmă, fiind prima care îți vine în gând atunci când tegândești la SEO. Se referă la faptul că ar trebui alese cele mai potrivite cuvinte-cheie. În general, ar trebui să mizezi pe numărul semnificativ de căutări lunare ale acestor termeni, dar și pe o competiție scăzută.
● Meta-description – este un tag HTML plasat în secțiuneaa unei pagini care constă într-un paragraf de aproximativ 160 de caractere. Acesta reprezintă descrierea pe care motoarele de căutare o afișează pentru un anumit rezultat în SERP (textul de sub meta title). Ca și titlul, acesta trebuie să fie redactat într-un mod cât mai atrăgător posibil.
● Link-building – componentă importantă care aparține procesului de optimizare în care se creează linkuri spre pagina de interes.
● Google Analytics – un instrument care te ajută să monitorizezi rezultatele. Cu ajutorul său, vei afla mai multe informații vitale despre vizitatorii site-ului tău.
● SEMrush este un instrument care te poate ajuta să studiezi care sunt poziționările concurenței.

Obstacole în calea fericirii
● Spiders – programe software pe care motoarele de căutare le utilizează în ceea ce privește analiza și ierarhizarea paginilor web;
Black Hat SEO – tehnici și tactici spam care influențează motoarele de căutare.

Roma nu a fost construită într-o noapte, așadar înarmează-te cu multă răbdare și nu uita că o campanie SEO implică un proces de durată, dar rezultatele vor fi pe termen lung și se vor vedea în timp, iar valorile brandului tău vor trăi fericite până la adânci bătrâneți.