De la o vreme tot auzim vorbindu-se in stanga si-n dreapta despre aditivi alimentari si siguranta alimentara. Dar ce sunt acesti aditivi si la ce folosesc?! Ei bine, aditivii sunt ingrediente ce se folosesc in prepararea unor produse alimentare in scopul de a imbunatatii calitatile acestora. Legea sigurantei alimentare impune ca acestia sa fie trecuti pe etichetele produselor, iar numarul adivilor admisi este de 322. Unii aditivi sunt obtinuti din surse naturale, in timp ce altii sunt obtinuti pe cale artificiala. In prepararea alimentelor se folosesc anumiti adivi pentru a obtine urmatoarele beneficii:

Conservanti: protejaza gustul si previn alterarea alimentelor.
Acidifianti: cresc aciditatea si impiedica aparitia microbilor
Antioxidanti: protejaza impotriva oxidarii
Arome: ofera gust si/sau miros
Coloranti: adauga sau restabilesc culoarea alimentelor
Emulsificatori: pentru formarea si mentinerea unui amestec omogen
Indulcitori: obtinerea gustului dulce

ro

Atat agricultura cat si productia alimentara sunt chestiuni discutate la nivel mondial, si pentru securitate alimentara se monitorizeaza folosirea de materii prime sigure si de calitate. In ceea ce priveste obezitatea in Romania, cercetatorii sustin faptul ca Aspartamul poate inlocui cu succes zaharul, iar el poate fi consumat nu doar de diabetici ci si de catre persoanele supraponderale; efectul lui fiind cel de a controla greutatea corporala.

In prezent, il gasim in peste 150 de tipuri de bauturi, alimente si alte produse:  (precum si in cele farmaceutice)

– iaurt
– cereale
– gelatina
– produse congelate
– bomboane mentolate
– ice tea
– budinca etc.

Potrivit prof. Dr. George Blackbum, ”Cu ajutorul indulcitorilor se elimina majoritatea caloriilor si in acelasi timp se pastreaza satisfactia de a avea gustul dulce, care este asociat cu pierderea greutatii pe termen lung”. De asemenea, studiile au demonstrat ca Aspartamul nu induce reactii alergice.

Credeti ca acesta teorie poate obtine rezultate in ceea ce priveste obezitatea in Romania? Daca accesati link-urile din text veti gasi mai multe informatii detaliate si interesante. Si nu uitati, verificati ce scrie pe eticheta inainte de a cumpara sau consuma un produs !

Obisnuiti sa verificati etichetele?